Ervaringsverhaal alumna Civiele Techniek
Lyda Ybema (23) studeerde Civiele Techniek. Nu werkt ze als adviseur contracten bij ingenieurs- en adviesbureau Antea Group. Lees hieronder haar verhaal.
Geen 'standaard' richting
“Veel mensen die deze opleiding afronden gaan aannemers- of tekenwerk doen. Maar bij Antea Group kreeg ik interesse in een andere richting binnen civieltechnische projecten: de contracten. Eerder dacht ik altijd dat degene die tekent alles bedenkt, maar tijdens mijn werk hier kwam ik erachter dat je als contractschrijver pas echt aan het begin van een project staat, en dus kan bepalen hoe een brug eruit gaat zien. Voor degene die de tekening maakt staat dat al vast. De contracten zijn eigenlijk de plannen voor projecten, en bij het schrijven let je erop waar een brug of weg aan moet voldoen. Ik kan er mijn eigen creativiteit in kwijt en ga ook met mensen in gesprek om te horen wat zij willen. Vaak willen de betrokkenen tegenstrijdige dingen, het is een uitdaging om daar de juiste weg in te vinden.”
Van weginrichting tot weidebegrazing
“Mijn werkdag is heel divers, omdat ik steeds met verschillende projecten bezig ben. Ik begin mijn dag bijvoorbeeld met een project voor de gemeente: het opnieuw inrichten van een weg. Aan de hand van de eisen vanuit de gemeente en omwonenden kom ik samen met een team van specialisten tot een ontwerp voor de nieuwe weginrichting. Daarna stel ik een leidraad op voor een heel ander project: een natuurorganisatie die schapenherders zoekt om een stuk weide te begrazen. Daarvoor moet je je houden aan de natuurwetgeving. Waar moeten herder en schapen aan voldoen, wanneer moet het begraasd worden, en wat voor verslagen zijn er nodig vanuit de aanvrager? En daarna ga ik weer aan de slag met contractstukken voor het ontwerp van een turborotonde met fietsonderdoorgang.”
Kennis bundelen voor een goed resultaat
“De studie Civiele Techniek was handig voor dit werk, omdat ik zo breed ben opgeleid: ik weet van elk onderdeel van een contract welke eisen erbij horen, dat hoef ik niet eerst op te zoeken. Ook is het fijn dat je in de opleiding al samenwerkt met andere disciplines, zoals studenten van Bouwkunde en Ruimtelijke Ontwikkeling. In je dagelijkse werk kom je ook mensen tegen die andere kennis hebben. Als je een sluis moet bouwen, dan kijkt iemand vanuit de ruimtelijke ontwikkeling welke kleuren het mooist in het straatbeeld passen, en wij van de civieltechnische kant kijken naar de juiste afmetingen, hoe diep hij moet zitten, en ook of dat wat de ruimtelijk ontwikkelaar heeft bedacht realistisch is. Zo kun je elkaars kennis en vaardigheden bundelen tot een goed resultaat.”
Spreekt het verhaal van Lyda jou aan? En ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jou bij Antea Group?